Община Шумен осъдена да плати близо 1 млн. лв. заради Фабулис, обмисля дали да обжалва
Община Шумен осъдена да плати близо 1 млн. лв. заради Фабулис, обмисля дали да обжалва / netinfo

Община Шумeн е осъдена да изплати обезщетение от близо 1 милиона лева на бившия концесионер на „Фабулис" - „Добруджа билдинг" ЕООД, правоприемник на „Вариант 6" на Николай Николов. Това стана ясно по време на извънредно заседание на правна комисия към местния парламент. Срещата бе свикана от кмета Любомир Христов, който поиска съдействие от юристите дали да пристъпи към обжалване на съдебното решение на Окръжен съд - Шумен, по силата на което администрацията трябва да плати около 960 000 лв. обезщетения или да потърси споразумение с ищеца.

Община Шумен осъдена да плати близо 1 млн лв заради "Фабулис" обмисля дали да обжалва
netinfo

Решението на съда е от 16 май, а адвокат Валентина Велева, представлявала Общината в процеса обясни, че е получила документа на 6 юни. От решението става ясно, че магистратите са определили, че Община Шумен трябва да плати на двете дружества 706 000 лв. за прекратената концесия за Летния театър. Искът е бил за малко повече от 1,7 млн. лева, дължимата към момента сума, заедно с лихвите е около 960 000 лв.

Велева обясни, че до претенциите на дружествата се е стигнало след законови промени, които позволили на концесионера да потърси обезщетение, въпреки че договорът за Летния театър бе прекратен по вина именно на него.

Членовете на правна комисия заявиха, че не разполагат с достатъчно време, за да преценят дали решението на окръжните съдии трябва да бъде обжалвано. Председателят на комисията Даниела Русева поиска от администрацията навременна информация по значимите дела, които се водят.
В следобедните часове днес предстои среща между Любомир Христов и представители на ищците.