Общественият посредник на Шумен представи работата на местния омбудсман в Търговище
Общественият посредник на Шумен представи работата на местния омбудсман в Търговище / netinfo

Общественият посредник на Община Шумен Иван Капралов участва днес в семинар „Читалищата в полза на гражданите на ЕС" в Търговище, организиран от европейския информационен център „Европа Директно"-Шумен. Срещата е по повод Европейската година на правата на гражданите и в нея участваха секретарите на 40-те читалища в община Търговище и представители на неправителствени организации.


Иван Капралов представи институцията на омбудсмана и пречките за нейното разпространение в българските общини десет години след въвеждането й със закон. В отговор на въпроси на участниците в срещата Иван Капралов обясни от кога функционира институцията в Шумен, как е подготвен правилникът за дейността й, по какъв начин се извършва изборът на омбудсман и как се финансира.

Общественият посредник на Община Шумен представи и конкретни казуси от своята практика. „Надявам се във вашата мрежа да намеря приятели, които да разкажат за дейността на обществения посредник и да разяснят на местната общност възможността за избор на омбудсман и във вашата община", предложи Капралов. Като заместник-председател на Националното сдружение на местните обществени посредници в Република България той гарантира, че ще окаже пълно съдействие, ако в община Търговище започне подобен обществен дебат.