Областната управа в Търговище се отчете за първите 100 дни
Областната управа в Търговище се отчете за първите 100 дни / Борислав Курдов, архив

По шест основни направления е работила Областната управа в Търговище за първите близо 100 дни от управлението на правителството на премиера Пламен Орешарски. Това гласи краткият отчет на Администрацията в Търговище до кабинета на Министър-председателя за свършеното от управите по места.

Първият ангажимент, поет от Областната администрация в Търговище, е осигуряване на финансови средства за възлагане изработването на кадастрални карти за земите, които са раздадени на гражданите по различни постановления. Към момента невъзложените земи в областта са 41,7 хектара.

Областната администрация в Търговище подкрепи исканията на общините за прехвърлянето на имоти в тяхно владение. Това са: два пенсионерски клуба в Търговище и Попово; бивше начално училище; музейна сграда „Свещаровата къща” и работническия комплекс в Търговище. Помещение за заседания, както и държавна сграда, в която има клуб на пенсионера и офис на Българския червен кръст, ще бъдат предадени на община Антоново. Имотите ще бъдат предоставени във връзка с децентрализацията и нуждите на общините от съответните сгради.

Третият проблем, залегнал в приоритетите на администрацията, е водоснабдяването на град Омуртаг. По него се изготвя експертна група с ясен график за действие и конкретни срокове. С разрешаването на проблема са ангажирани експерти от различни нива на местната и централна власт.

В Областната администрация в Търговище беше създаден Обществен съвет, който ще консултира областния управител по важни проблеми, като изразява волята на гражданското общество. В него участват 22 представители на местната власт, НПО, медиите, различни професионални гилдии и др.

Проучванията относно издаването на отрицателно становище по проект за стартиране за разрешение за търсене на нефт и газ в „Блок 6 Омуртаг” са петия елемент от отчета на Администрацията.

Екипът й работи и по кампанията „Опознай родния край”, която ще бъде представена пред обществеността следващата седмица.