Нов бейби бум отчитат в Търговище
Нов бейби бум отчитат в Търговище / Борислав Курдов, архив

115 новородени са изплакали в родилното отделение на болницата в Търговище през юни. Това съобщи дежурният д-р Здравко Петров. Според него, на месец тук се раждат по 85-90 бебета и посочи за сравнение, че през април тук са дали живот на 93 пеленачета, а през май - на 89. През месеците май и юни на миналата 2013 година тук са се били родили съответно 93 и 94 бебета. Лекарят посочи, че голяма част от причините за повечето раждания в Търговище са по-добрите условия в местното родилно отделение и отношението на медецинския персонал. Това привлича тук родилки от съседните общини и области, твърди д-р Петров.

Наскоро в родилното и акушеро-гинекологичното отделения бе извършен основен ремонт, при който бе обновена изцяло битовата част, както и бе монтирана съвременна апаратура. Това е допринесло тук да идват родилки от Разградска област, от общините Котел и Сливен. Традиционно тук предпочитат да раждат и жените от Попово, Омуртаг и Антоново.

535 деца са били родени в родилното отделение на Търговище от началото на 2014 година. През цялата 2013 година тук са проплакали 1038 бебета.