/ iStock/Getty Images
Предпазната маска става задължителна при посещение на всички пазари на територията на област Шумен. Решението е взето на днешното заседание на Областния кризисен щаб, на което е обсъдена епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в региона, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Шумен д-р Пепа Калоянова е съобщила, че към момента от десетте общини на област Шумен, регистрирани случаи на COVID-19 няма само в община Смядово.

По данни на Единния информационен портал, потвърдените случаи на коронавирус в областна са 266, от които активните са 86, е отбелязала д-р Калоянова. Като проблем и потенциална опасност за разпространение на заразата тя е определила неспазването на вече въведените противоепидемични мерки и конкретно - неносене на маски в обществения транспорт, в закритите помещения, както и струпването на много хора на открито.

Кметовете на общините са докладвали за изпълнението на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19 и са посочили, че има много случаи на неразбиране от страна на гражданите за необходимостта от носене на предпазна маска и трудности при опитите да бъдат ограничавани масовите събирания. Проблеми с разпространението на вируса те очакват и при завръщането на сезонните работници от чужбина, уточняват от пресцентъра на областната администрация.

Оттам допълват, че в едноседмичен срок по общини трябва да бъдат организирани работни срещи с управителите на съответните търговски обекти, с указания да се предприемат спешни и незабавни мерки, насочени към задължително прилагане и спазване на валидните към момента противоепидемични мерки.

Областният управител проф. Стефан Желев е съобщил, че ще се осъществява още по-засилен контрол от страна на различните институции за спазване на противоепидемичните мерки, като основен акцент в контролната дейност ще бъде - задължителното носене на маски в закрити помещения и в търговски обекти.
БТА