Над 80 души се включиха в състезание по планинско колоездене на Шуменското плато
Над 80 души се включиха в състезание по планинско колоездене на Шуменското плато / netinfo

В тежки метеорологични условия се проведе вчера състезанието по планинско колоездене „Маратон Шуменско плато 2015". Дъждът и ниските за сезона температури не попречиха на над 80 участници да застанат на стартовата линия на историческите порти на Шумен. Стартът беше даден в 08:15 часа сутринта от ИАР „Шуменска крепост". Поради тежките условия организаторите от Велоклуб Илчов баир взеха единодушно решение да променят маршрута на състезанието, за да остане то приятно изживяване за състезателите, а не оцеляване.

На късата дистанция победител при мъжете стана Валентин Василев от велоклуб „Пегас"-Разград, а негови подгласници станаха състезателите на велоклуб „Илчов баир" Калоян Чанев и Захари Николов. При мъжете в категория 40+ първото място бе отново за разградчанин - Иван Иванов спечели надпреварата, следван от Живко Желязков и Цветан Шкодров. В останалите категории победителите станаха при юноши старша възраст Пламен Георгиев от „Илчов баир", юноши младша възраст - Виктор Цачев от „Устрем" - Варна, а при жените Десислава Цветанова, също от „Устрем" - Варна, следвана плътно от румънката Даниела Негулеску и Деница Иванова от „КК" - Варна.

Победител на дългата дистанция и носител на купата „Шуменско плато 2015" стана безапелационно известният български колоездач от „Несебър Шокблейз" Тодор Ангелов, следван от Добрин Лиловски от „КК" - Варна и представител на домакините Борис Йорданов. Отново състезател от „Несебър Шокблейз" - Борис Кашеров, победи при мъжете в категория 40+, а на втори и трето място съответно се класираха Николай Костадинов от „Зарата" и Калин Русев от „Топвело". При жените на дългата дистанция победата на Ирена Стефанова от „Илчов баир" не беше изненада и тя победи с голяма разлика останалите участнички от Варна, Търговище и София. При юношите старша възраст победител стана Веселин Савков, който е състезател на „Илчов баир" от тази година, но вече спечели много победи за клуба. Друга интересна категория на дългата дистанция бяха отборите, които караха по двама. На трето място се класираха Калин Веждаров и Димитър Карабахчиев от „КК" - Варна, втори стана смесеният отбор на Александър Александров от „ВК Скала" - Белоградчик и Бо Дудек от „БГ байк", а първи са Александър Александров и Калин Митев от „Ъндърграунд райдърс" - Габрово.

Всички участници получиха подаръци, а най-бързите бяха отличени с уникални медали, изработени от велоклуб „Илчов баир".

Състезанието премина в приятелска атмосфера, без сериозни инциденти. То беше подкрепено от Община Шумен, от шуменски и национални фирми, които застават зад аматьорския спорт. Участниците в състезанието не се занимават професионално с колоездене, но намират време и сили да спортуват след работа или училище, за да са близо до природата, да поддържат своето здраве и дух и да се срещат с приятели на подобни събития.