Над 1000 шуменци и повече от 500 фирми са декларирали доходите си
Над 1000 шуменци и повече от 500 фирми са декларирали доходите си / Дарик-Шумен, архив

1095 шуменци са декларирали доходите си за 2013г. до края на миналата седмица. Това съобщават от Териториалния офис на Националната агенция по приходите в Шумен. 153 са физическите лица, подали годишните си декларации по електронен път.

Срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април тази година. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък. Физическите лица, които подадат декларациите си по електронен път и заплатят данъка в този срок ползват 5% отстъпка.

Декларация за облагане с корпоративни данъци в шуменския офис на НАП до момента пък са подали 516 юридически лица. Това е с близо 200 повече от същия период на миналата година.

Фирмите трябва да декларират печалбите си за миналата година до 31 март и в същия срок да платят дължимия данък. При неспазване на срока на юридическото лице се налага санкция с минимално предвиден размер от 500 лв., а на управителя на фирмата глоба, чийто минимален размер е 200 лв.