Над 1 500 дка земеделски площи в Шуменско напълно пропаднали след последните дъждове
Над 1 500 дка земеделски площи в Шуменско напълно пропаднали след последните дъждове / снимки: Дарик-Шумен

Поредните проливни дъждове в Шуменско създадоха проблем и на земеделците. В Областната дирекция „Земеделие" вече са постъпили десетина сигнала от фермери, които са се жалвали, че заради пороите имат наводнени ниви и унищожени посеви. Комисия от експерти вече е започнала да обикаля площите, за които има постъпили сигнали, за да установи какви са нанесените щети. До момента са констатирани като пропаднали на 100% общо 1 501 дка с есенни култури.

Над 1 500 дка земеделски площи в Шуменско напълно пропаднали след последните дъждове
netinfo

Димитър Върбанов - директор на Областната дирекция „Земеделие" обясни, че най-засегнати са районите около шуменското село Ивански и село Каспичан. По думите му, най-големи са наводнените ниви с пшеница - 795 дка и маслодайна рапица - 535 дка.

„Очакваме в близките дни и други стопани да подадат заявление, след което ние ще проверим площите и ще подадем информация към Министерство на земеделието", поясни Върбанов. Той подчерта, че обезщетение ще могат да получат само регистрирани земеделски стопани, единствено за пропаднали на 100% площи.

Над 1 500 дка земеделски площи в Шуменско напълно пропаднали след последните дъждове
netinfo

Дафина Маркова - земеделски производител от село Ивански разказа, че има загубени посеви с маслодайна рапица, засети с най-скъпите и качествени семена. Тя заяви, че освен валежите за наводняването на нивите, които тя обработва е допринесло и лошото отводняване на пътя Шумен-Карнобат, който преминава в близост до земеделски земи. Проблем, според Маркова е и недоброто състояние на напоителния канал, собственост на „Напоителни системи", от където също идва водата, напълно заляла нивите.

„Тези блокове вече не може да ги обработваме, с това наслагване на вода, просто е невъзможно да се работи и ако така продължи годината просто не знам", каза още Дафина Маркова, призовавайки институциите да вземат нужните мерки, за подобряване на отводняването на пътя, по начин, който да не засяга земеделските площи.