Министерски съвет прехвърли бивши военни имоти на община Шумен
Министерски съвет прехвърли бивши военни имоти на община Шумен / снимка: Дарик-Шумен, архив

Община Шумен получи от правителството три бивши военни имота в града, управлявани досега от областния управител, съобщиха за Дарик от пресслужбата на Министерски съвет.

Единият от имотите, с площ 27 514 кв. м с построени 29 сгради, е разположен в промишлената зона на града. Теренът е подходящ за изграждането на логистичен център или за други промишлено-складови и обслужващи дейности.

Вторият имот /89 468 кв. м и 24 сгради/ се намира на ул. „Марица" и има връзка с главни пътни артерии. Намеренията на общината са върху част от терена да се реализира комплексно жилищно строителство, а друга част да се използва за социални, учебни, културни, спортни, здравни и религиозни дейности на общината.

Третият имот е на ул. „Дунав"№2 в Шумен и е с площ 47 296 кв. м. Върху него са построени 21 сгради, като част от тях са многофункционална спортна зала, закрит плувен басейн, стадион и спортни площадки. Местната власт възнамерява да обособи самостоятелен терен за спортни дейности, тъй като в този район на града няма съоръжения, които да бъдат използвани за спорт от децата и учениците. В друга част от имота ще се реализира жилищно строителство.

От години имотите не се използват и сградите в тях се нуждаят от ремонт и поддръжка. За възвръщане на функционалността им са необходими значителни средства. С придобиване правото на управление, в следващите пет години община Шумен ще инвестира в имотите, използвайки няколко финансови инструмента - привличане на средства от ЕС чрез проекти по Оперативна програма „Регионално развитие", публично-частно партньорство и собствени средства.