Международен турнир по художествена гимнастика започна в Търговище
Международен турнир по художествена гимнастика започна в Търговище / Диляна Стойчева
Десетият юбилеен международен турнир по художествена гимнастика за купа “Алегро” започна днес. Той се организира от търговищкия клуб, носещ същото име и от неговите създателки - сестрите Мариана Василева и Светлана Куюмджиева.

Участват над 150 грации от 20 държави - Азербаджан, Русия, Украйна, Молдова, Сърбия, Израел, Полша, Унгария, Словения, Германия, Норвегия, Естония, Латвия, Швейцария, Румъния, Турция и България. За пръв път в се включват състезателки от Кипър, Казахстан и Грузия. 

Надпреварата започна с най-малките участнички във възрастова група “деца”. След тях се представиха “девойки младша възраст”. Преди да започне надпреварата при "девойки старша възраст", в късния следобед днес бе официалната церемония по откриването на турнира в зала “Дечко Стефанов” в града. На него специално подготвен забавен танц представиха всички гимнастички от “Алегро” – от най-малките до най-големите. Те имаха възможност, заедно със своите гости, да духнат свещичките на юбилейната торта, подарена за десетото издание на турнира. Ансамбъл “Търговище” към Център за работа с деца поздрави състезателите и гостите с български фолклорни танци.

Утре ще се представят гимнастичките от възраст “жени” и най-добрите състезателки, които са влезли в осмицата. Те ще се борят за медали на отделните уреди. Ще бъдат присъдени и много призове – за най-технична, за най-волева, за най-артистична, за най-малка състезателка, ще бъде излъчена и любимка на публиката.

По традиция на турнира се връчва приз за най-добър треньор на името на създателката на художествената гимнастика в Търговище – Ефросина Ангелова. Тя присъстваше днес лично, заедно с дъщеря си Стела Ангелова, която е световна и европейска шампионка в ансамбъл. Освен това ще бъдат избрани “Мис състезателка” с две подгласнички и “Мис съдия” също с две подгласнички.

Главен съдия в турнира е Красимира Филипова. За пръв път в България на това състезание има мъж съдия – Марк Будри от Швейцария. Официални гости са Мария Гигова, Деспа Каталиева.