Концесионерът на Летния театър ще дължи неустойка върху 2,1 млн. лв.
Концесионерът на Летния театър ще дължи неустойка върху 2,1 млн. лв. / Дарик-Шумен

Концесионерът на Летния театър в Шумен Николай Николов ще дължи неустойка в размер на 30% от стойността на инвестицията, която е трябвало да направи. Това обясни по-рано днес председателят на Общински съвет - Шумен Даниела Русева.

В първия договор за концесия през 2004 г. Николов се е ангажирал да вложи средства в размер на 500 000 лв., но в последствие сумата е достигнала стойност от 2,1 млн. лв. Ако на сесията утре местните парламентаристи одобрят договорът за концесията да бъде разтрогнат, кметът Красимир Костов ще назначи икономическа експертиза, която да установи какви са нанесените щети и пропуснати ползи за общината.

По думите на Русева, след прекратяване на концесията неустойка може да се търси и по съдебен ред. При такъв вариант има вероятност част от сградата, която концесионерът ползва с търговска цел да бъде взета от общината. „По-принцип договорът за търговската част е различен от този за Летния театър и инвеститорът има право да ползва постройката за срок от 20 години, считано от февруари 2004 г.", обясни още Даниела Русева.

Николай Николов дори не е платил концесионната вноска за тази година, която е в размер на 11 000 лв., стана ясно още днес.