Клуб “Възраждане” кани търговищенци на последната битка на Таньо Войвода
Клуб “Възраждане” кани търговищенци на последната битка на Таньо Войвода / Диляна Стойчева
“Осигуряваме безплатен транспорт за всички, които искат да видят възстановката на последната битка на Таньо Войвода, която ще се състои в местността “Припека” – каза днес в Търговище председателят на патриотичен клуб “Възраждане” Евгений Гроздев и добави – “Автобусите ще тръгнат на 2 юни в 8.00ч. от “Банята”, така и търговищенци ще имат добра възможност да се включат в последната част на 23 поход “По стъпките на четата на Таньо Войвода”.

Патриотичен клуб “Възраждане” е дружество, създадено в Търговище с родолюбива цел през март тази година. В него към момента влизат 17 души – представители на бизнеса, местния музей, учители. Дейностите, които ще развива организацията са свързани с опазване на българските ценности и културно-историческото наследство в областта. Членовете на “Възраждане” ще се стремят да приобщят младите хора към тези ценности, защото смятат, че са позабравени.

Преди няколко месеца клубът организира голяма изложба на автентични оръжия от Руско-турската освободителна война в Регионалния исторически музей, а дни по-късно се включи в организирането и осъществяването на възстановката “Освобождението на Търговище”, реализирана от национално дружество “Традиция”. Предстои издаването на каталог на тези автентични запазени стари оръжия. А на 5 юли – празникът на полицията – клуб “Възраждане” ще участва в ежегодното състезание по стрелба за журналисти и представители на властта, предоставяйки възможност да се стреля и с някои от експонатите, които са собственост на негови членове.