К. Сакелариева: Лекарственият списък ще създаде хаос при снабдяването с медикаменти
К. Сакелариева: Лекарственият списък ще създаде хаос при снабдяването с медикаменти / netinfo
К. Сакелариева: Лекарственият списък ще създаде хаос при снабдяването с медикаменти
19273
К. Сакелариева: Лекарственият списък ще създаде хаос при снабдяването с медикаменти
  • К. Сакелариева: Лекарственият списък ще създаде хаос при снабдяването с медикаменти

Част от шуменските фармацевти ще се включат в символичния протест на колегите си от страната, който ще се проведе между 14:00 и 14:10 ч. днес, каза в интервю за Дарик Каролина Сакелариева, председател на шуменската структура на Българския фармацевтичен съюз. Недоволството им е насочено към новия лекарствен списък, който определя кои медикаменти се заплащат напълно или частично от НЗОК.

 

„Основното е общественото внимание да бъде насочено към това, че след 1 юни, когато ще влезе в сила позитивния лекарствен списък, ще се създаде хаос в снабдяването с лекарства. За това вина няма да имат нито фармацевтите, нито пациентите” – обясни Сакелариева. По думите й, след въвеждането на този лекарствен списък, ще се променят много неща, аптекарите искат да има точна и ясна инструкция за прилагането му.

 

„За пациентите няма да има избор при терапията” - каза тя и допълни: „Например за зависимите от инсулин аптекарите няма да имат стимул да отпускат лекарства, които РЗОК или НЗОК заплаща напълно, защото ще продават лекарствата на същите цени, на които ги купуват. Ние няма как да се издържаме, а всяка аптека трябва да има някакъв доход. Въпросният нов списък прави така, че ще работим без никаква печалба”.

 

„Искам да обясня на пациентите, че се налага те да си доплащат скъпо за техните лекарства или дори аптеката да работи само, за да има лекарства пациента, в един момент той ще остане без тях, защото ние ще го поръчваме за 24 ч., а няма да го имаме като наличност. По договор лекарството трябва да бъде заявено от аптеката до 24ч., но, ако е спешно, пациентът ще остане без него” – подчерта тя.

 

В Шумен в момента работят около 40-50 аптеки. Каролина Сакелариева не са ангажира с прогноза за това колко от тях евентуално биха стигнали до фалит след въвеждането на въпросните промени с новия лекарствен списък, но е твърде вероятно такива фалити да има.  

 

Протестът е насочен към Наредба №10 на Министерството на здравеопазването, в която влиза новия лекарствен списък.  Решението за Наредбата е взето без да се има предвид мнението на нито един фармацевт.

 

В структурата на Българския фармацевтичен съюз в Шумен в момента членуват 75 аптекари. Всеки от тях има възможност по собствено желание да реши дали да излезе пред аптеката си на символичен протест или не. По думите на Сакелариева недоволството на фармацевтите се подкрепя изцяло от страна на пациентите им.

 

Цялото интервю с К. Сакелариева може да чуете в прикачения звуков файл.