наркотици иззети кокаин екстази
наркотици иззети кокаин екстази / пресцентър, ОДМВР-Шумен
Задържан е 52-годишен мъж от София
Криминалисти от Шумен намериха и иззеха четири килограма кокаин и други наркотици от тайник на автомобил. Задържан е водачът на леката кола - мъж на 52 години, с инициали С.Н.А, с адресна регистрация в София. Това съобщиха на пресконференция днес директорът на Областната дирекция на МВР в Шумен ст. комисар Георги Гендов и окръжният прокурор Орлин Куздов. 

В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на наркоразпространението вчера, около 13:00 часа, на пътя Силистра – Шумен, беше спрян за проверка автомобил "Фолксваген Джета" със софийска регистрация. В хода на проверката и извършените процесуално – следствени действия в тайник в леката кола бе установено, че има около четири килограма наркотик, който на полевия наркотест реагира на кокаин. Допълнително беше установен още около 130 грама синтетичен наркотик – екстази, както и 12 грама марихуана, отбеляза Гендов.  
 

наркотици иззети кокаин екстази
пресцентър, ОДМВР-Шумен



„Това е най-големият удар на територията на Областната дирекция на МВР в Шумен за разпространение на кокаин и най-голямото количество, установяван наркотик на територията ѝ. По пазарни цени наркотикът е за над половин милион лева. В зависимост от процентното съдържание на наркотичното вещество, което тепърва ще бъде изследвано в хода на възложените експертизи, от един грам наркотик могат да се формират между две и четири дози“, уточни Гендов. 

Работата по случая е започнала след получен оперативен сигнал и проведено наблюдение, а проверката на автомобила е извършена в района на седми километър край Шумен, съобщиха по-късно от пресцентъра на полицията в Шумен. 

Шофьорът на автомобила е криминално проявен. Той е задържан за 24 час в районното управление на полицията в Шумен. Днес предстои задържането му за 72 часа, с привличането му като обвиняем, както и отправяне на искане към Окръжния съд в Шумен за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение спрямо него - „задържане под стража“, бе съобщено на пресконференцията. 
 

наркотици иззети кокаин екстази гума
пресцентър, ОДМВР-Шумен



По случая е започнато разследване под ръководството и надзора на Окръжната прокуратура в Шумен, което се води за престъпление по чл. 354, ал.1 от НК, за което се предвижда от две до осем години „лишаване от свобода“ и глоба от 5 000 до 15 000 лева. Към наказателна отговорност ще се привлече водачът на автомобила, който е осъждан три пъти, като е бил в затвор за две години и 11 месеца, по други присъди на съдилища в Пловдив и Кърджали. Мъжът е осъждан за изнудване, за участие в организирана престъпна група, както и за участие в организирана престъпна група за изработка на неистински документи, съобщи прокурор Куздов. Той уточни, че в хода на разследването може би ще му бъде предявено ново обвинение във връзка със стойността на наркотичните вещества, както и с точното им количество и качество, което ще бъде изяснено и с физико- химическа експертиза.
 
Станимир Савов/БТА