ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище
ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище / Борислав Курдов
Експозицията е посветена на 90-та годишнина от светването на първата крушка в града
ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище
96972
ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище
  • ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище
В навечерието на 90-ата годишнина от електрификацията на Търговище Регионалният исторически музей подреди изложба под надслов „Когато електричеството дойде в Търговище. 90 години от светването на първата крушка в града”. Експозицията, разположена в Славейковото училище, представя снимки, документи и предмети, свързани с електроснабдяването на града, стари електроуреди, електромери и ел. материали от близкото минало.

ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище
Борислав Курдов

„В съвременния забързан свят човек се сеща за тока само, когато спре. В ежедневието ни не се замисляме откъде и как светят лампите, как работят електроуредите ни. Само преди 90 години нашите баби и дядовци са ползвали живия огън за светлина и топлина. И така до 14 април 1928 г., когато за първи път в нашия град започва да работи електроцентрала, която произвежда ток за осветление и битови нужди. Електричеството се явява най-светлия лъч на новото време и само благодарение на предприемчивостта на старите граждани на Търговище, градът ни влиза в епохата на светлината”, разказа пред Дарик инициаторът на изложбата Тоня Любенова.
Любопитни са експонатите, дарени на музея, посветени на електричеството в града – ютии, готварски печки, стари електромери, подочистачки, фасунки, изчислителна техника, телевизори и много други, привлякоха вниманието на посетителите. По-възрастните си спомниха какво е било в онова време, а за младите бе интересно да открият разликите между тогавашните уреди и тези, с които разполагаме сега.

ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище
Борислав Курдов

Много интересна е историята с пускането на тока в града ни, разказа Тоня Любенова. „В 8 часа на 14 април пускат електроцентралата в Търговище, а в 11 часа става голямото чирпанско земетресение в Южна България – едно от големите в България за 20-ти век, което е много катастрофално и дори специален кредит е бил отпуснат за възстановяване щетите от него. Старите джумалии свързали земетресението с пускането на електроцентралата. И тогава се надигнали гласове електроцентралата да бъде спряна, за да не предизвиква подобни катаклизми. Но за щастие, здравият разум надделял и нововъведението в живота на търговищенеца влиза в нашия стар град”.
Трудно било на тогавашните търговищенци да си представят как домът им ще се осветява от нещо дребно, закачено на тавана, както е било с електрическата крушка, как така улиците ще бъдат светли и през нощта, как няма да ползват живия огън за готвене и т.н. Но с времето свикнали и днес ни е трудно да си представим как бихме живели без ток.
Експозицията ще остане подредена през цялото лято, включително и в Нощта на музеите, която тази година е на 19 май.

ИЗложба за електричеството подредиха в Търговище
Борислав Курдов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.