Фирма разкопа селищна могила край с. Иваново
Фирма разкопа селищна могила край с. Иваново / netinfo
Селищна могила, датираща от VI -V в пр.Хр, намираща се в местността „ Банята” край с. Иваново, е била разкопана от работници на фирма, наета да направи корекция на реката край с. Иваново. В следствие на това е унищожена голяма част от източната периферия на могилата. Това заяви за Дарик Светлана Венелинова от отдел „Праистория” към Регионалния исторически музей в Шумен. Могилата е регистрирана като паметник на културата с национална значимост.

Постигната е била договореност община Върбица, заедно с фирмата да поемат разходите по аварийните разкопки, разказа Светлана Велинова. По думите й от фирмата е трябвало да осигурят 1 500 лв., но до този момент средствата все още не са предоставени.

Ние сме сигнализирали Окръжна прокуратура, Областната управа в Шумен, Министерството на културата и изобщо всички отговорни инстанции, които трябва да вземат отношение и да потърсят съответната наказателна и финансова отговорност от фирмата, която е унищожила част от обекта, каза още г-жа Велинова.

Шефът на въпросната фирма Мустафа Хамидов заяви пред Дарик, че неговите работници нямат никаква вина за случилото се. По думите му, машините са копали на място, указано от кметът на с. Иваново.

В момента със средства на Регионалния исторически музей са започнали аварийни разкопки. Ще направим стратиграфски профил, при който да установим какви културни напластявания има в могилата, да съберем материали, които да ни помогнат да поставим някакви хронологични граници за съществуването на селищата тук, обясни г-жа Велинова. Предполага се, че в най-долните напластявания има следи от ранния неолит, това обаче ще покажат проучванията, допълни тя.