Филми от 5 континента участват в панорамата на планинарското кино
Филми от 5 континента участват в панорамата на планинарското кино / снимки: Юлия Христова

28 филма ще бъдат представени по време на тазгодишната Панорама на филми за планини, приключения и пътешествия. Всеки филм представлява уникална история и е урок по география и философия, каза организаторът на филмовата панорама Натали Петрова, която е и директор на Международния фестивал на планинарското кино у нас. Филмите са от 20 държави /Франция, САЩ, Исландия, Полша, Германия, Холандия, Австрия, Норвегия, Сърбия, България и др./, от общо 5 континента. Панорамата е посветена на 25-годишнината от изкачването на Еверест от българи. Част от лентите показват места, на които до момента не е стъпвал човешки крак, обясни Петрова. Филмите, правени от български екипи, са два.

 

Селектираните филми са подбрани от над 150 кандидатствали за участие в Международния фестивал на планинарското кино, който традиционно се провежда в Банско. Сред изискванията е заснетите филми да са на не повече от 2 г. Всяка лента е насочваща и в помощ на бъдещите пътешественици, защото показва как и доколко изминатия маршрут се е променил и какво трябва да се знае за него, разказа пред медиите в Шумен Натали Петрова. Българите, пътуващите до далечни дестинации стават все повече и повече, каза още тя.

 

Това са филми, които се снимат в изключително трудни за достигане места, авторските права върху всеки от тях са изключително скъпи и засега поне няма възможност те да бъдат откупени, лентите да бъдат разпространени и да се намерят на масовия пазар – допълни тя.

 

Както Дарик вече съобщи, филмовата панорама ще продължи до 13 юни, входът за прожекциите в РБ "Ст. Чилингиров" е свободен. Началото на прожекциите днес и утре е от 15:00ч., а в събота - от 12:00ч.

Филми от 5 континента участват в панорамата на планинарското кино
netinfo