Екип от РИМ и студенти ще проучват халколитна селищна могила край Иваново
Екип от РИМ и студенти ще проучват халколитна селищна могила край Иваново / РИМ-Шумен

За шести пореден път, през юли, екип на Регионален исторически музей - Шумен с научен ръководител гл. ас. д-р Светлана Венелинова ще проведе редовни археологически разкопки на халколитната селищна могила при върбишкото село Иваново.

В екипа участват бакалаври от специалност „Алхеология" на Софийски университет „Св. Климент Охридски", Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий" и Шуменски университет „Еп. Константин Преславски", които ще проведат студентската си практика на праисторическия обект по проект на министерството на образованието „Ученически и студентски практики".

Проучванията ще бъдат концентрирани в пълното разкриване на горяло жилище, разположено в централната част на могилата, вероятно с представителни функции. То е запечатало финалния етап от съществуването на селището, преди неговото пълно разрушаване в началото на късния халколит (втората половина на V хил. пр. Хр.).

Археологическите разкопки на селищната могила при село Иваново ще се проведат със спомоществователството на местни дарители. Регионален исторически музей - Шумен изказва благодарност на всички дарители, които със своята подкрепа съдействат за осъществяването на разкопките и опазването на културно-историческото наследство в региона.