/ Снимка: Дарик, архив
20-годишен мъж, осъден за убийство на двама старци, поиска по-лека присъда, след като посочи, че имал съучастник. 

Състав на Апелативен съд-Варна  разгледа жалба срещу 30-годишна ефективна присъда на ОС-Търговище, произнесена спрямо Атанас А., признат за виновен за две убийства на възрастни хора, извършени чрез палежи, за да се прикрият кражбите от домовете им, посочват от пресслужбата на ведомството.

Дядо почина при пожар в дома му

През юли миналата година, при условията на съкратено съдебно следствие, за извършените две умишлени убийства Окръжният съд в Търговище присъди на 20-годишния подсъдим доживотен затвор, който замени с наказание 30 години лишаване от свобода при строг режим.

Първата съдебна инстанция е присъдила общо 100 000 лв обещетение на близките на загиналите мъже. Близо 15 000 лв са присъдените разноски, направени както в хода на досъдебното производство, така и пред ОС – Търговище, в това число и 4750 лв обещетение за нанесените имуществени вреди.
 

Крадец ще лежи 30 години в затвора за двойно убийство след палежи


Първото от деянията било извършено на  1 август 2017 год. в с.Здравец, община Търговище. Атанас проникнал в дома на 81-годишния А.П. и откраднал 60 лева и две тонколони. В кръчмата на селото подсъдимият дочул, че старецът се оплакал за извършената кражба и решил да си отмъсти.

Възползвал се, че старецът се прибрал в дома си пийнал и заспал, и на 12 срещу 13 септември 2017 г. Атанас влязъл в дома му отново. Намерил 40 лева, след това запалил вещите в дома на възрастния мъж, който изгорял при пожара.
 

Мъж подпалил къщи и убил собствениците им, за да прикрие кражби


Със същата цел на 14 срещу 15 октомври 2017 г. Атанас проникнал и в дома на 85-годишния Т.И. Намерението му било да открадне от възрастния мъж машини и железни инструменти, както и парите от пенсията му.

Възрастният мъж усетил нашествието в дома си и разпознал нападателя. Атанас го ударил в главата, след това запалил цигара и я хвърлил върху вестници и дрехи, които разпилял при тършуването за пари. След като огънят бил потушен, било открито мъртвото тяло на стареца.
 

80-годишен загина в пожар


След произнасяне на присъдата и привеждането на подсъдимия в затвора, той изпратил до прокуратурата писмо, в което разкрил, че имал съучастник. Той поискал от апелативния съд да намали размера на присъденото му наказание. За разлика от него, представителят на държавното обвинение намира, че присъдата на ОС – Търговище е справедлива и мотивирана.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в 2-месечен срок.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.