/ ThinkStock/Getty Images
При набезите на Атанас Атанасов в Здравец починаха мъже на 81 и 85 години
Окръжната прокуратура в Търговище постигна 30-годишна ефективна присъда за 20-годишния Атанас Атанасов, който е бил признат за виновен от състав на Търговищкия окръжен съд за две убийства за възрастни хора, извършени чрез палежи с цел да прикрие кражби от домовете им. Това съобщи Апелативната прокуратура във Варна

Съдят работник, причинил смъртта на колега с мотокар

За извършените две умишлени убийства Търговищкият окръжен съд му наложи наказание доживотен затвор, което на основание член 58а, ал. 2 от Наказателния кодекс. Това бе заменено с наказание 30 години лишаване от свобода при строг режим, заради условията на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият признал вината си. 

ДА ПРИПОМНИМ ИСТОРИЯТА:

На 1 август 2017 г. Атанас проникнал в дома на 81-годишния А.П. в село здравец. От там е успял да задигне 60 лева и две тонколони. В кръчмата на селото дочул, че съселянинът му се оплаква за извършената кражба и решил да си отмъсти.

Възползвал се, че старецът се прибрал в дома си пийнал и заспал. Така на 12 срещу 13 септември 2017 г. подсъдимият влязъл отново в дома на възрастния мъж. Намерил 40 лева, след което с кибрит запалил вещите му. 81-годишният изгорял при пожара.

Специализираната прокуратура обвини трима за разпространение на наркотици в Шумен

Пак с цел да открадне, месец по-късно -  на 14 срещу 15 октомври 2017 г., Атанас проникнал в дома на 85-годишния Т.И. от село Здравец. Намерението му било да открадне машини и железни инструменти, както и парите от пенсията му. Атанасов знаел, че няколко дни по-рано съселянинът му е получил пенсията си.

Влизането му през нощта било усетено. Възрастният мъж го разпознал и за да не бъде издаден в полицията, Атанас го ударил в главата, след това запалил цигара и я хвърлил върху вестници и дрехи, които разпилял при тършуването за пари. След като огънят бил потушен, било открито мъртвото тяло на 85-годишния мъж.

По време на заседанието във вторник съдът одобри частично и гражданските искове на наследниците на починалите възрастни хора. Присъдата на Търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна. В тежест на осъдения Атанас са и направените по делото съдебни разноски. Той е приведен в плевенския затвор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.