Пресконференция в ОД на МВР Търговище
Пресконференция в ОД на МВР Търговище / Борислав Курдов
Пресконференция в ОД на МВР Търговище
94939
Пресконференция в ОД на МВР Търговище
  • Пресконференция в ОД на МВР Търговище
20-годишeн мъж от търговищкото село Здравец за един месец е подпалил две къщи, за да прикрие извършените от него кражби. При пожарите са изгорели собствениците на имотите – мъже на 81 и 86 години. Информацията беше разкрита по време на пресконференция на ръководството на ОД на МВР-Търговище.

20-годишният Атанас Атанасов, който е известен на полицията с извършените от него много кражби, до април 2017 година е живял в чужбина. Връщайки се в България, той отново е започнал да краде, съобщи директорът на ОД на МВР Николай Ненков.

Дядо почина при пожар в дома му

При пожар минути след полунощ на 14 срещу 15 октомври в дома си бе намерен починал 86-годишният собственик на къщата Тодор Иванов. При направения вторичен оглед криминалистите намерили тенджера, по която е имало кървави следи. Това довело до нови оперативни действия, при които било установено, че пожарът е предизвикан от 20-годишният мъж.

По време на разпитите той признал, че влязъл в чуждия дом, тъй като искал да открадне машини – фуражомелка и железни инструменти. Знаел също, че собственикът на къщата – 86-годишният Тодор Иванов, преди дни е получил пенсията си.

При нахлуването в къщата спящият старец се събудил и с нож в ръка тръгнал да провери какво се случва. Тогава Атанас грабнал тенджера и с един удар свалил на земята възрастния мъж. Старецът успял да каже на нападателя, че го е познал и че ще сигнализира в полицията.

Атанас признал, че след това запалил цигара и я хвърлил върху разхвърляните при тършуването за пари и ценности вестници и дрехи. След което се прибрал в дома си, където живеел с баща си. В полунощ Атанас събудил баща си и му съобщил, че видял да излиза дим от къщата на Тодор. Така те сигнализирали на тел. 112 за пожара. При потушаване на огъня било открито мъртвото тяло на стареца.

80-годишен загина в пожар

Пред разследващите Атанас разкрил още, че месец по-рано с цел кражба на пари е проникнал в дома на друг свой възрастен съселянин от село Здравец. По същия начин, след като откраднал намерените там 40 лева, Атанас запалил клечка кибрит и я хвърлил върху разпилените при тършуването вещи. В пожара собственикът на къщата – мъж на 81 години, е починал.

По време на пресконференцията прокурор Драгомир Сяров обясни, че Окръжната прокуратура в Търговище ще обедини двете досъдебни производства в едно. На 20 октомври 2017 г. прокуратурата ще внесе искане за вземане мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 20-годишния извършител в Търговищкия окръжен съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.