/ ОДМВР-Шумен
В две отделни заседания днес състав на Варненския апелативен съд потвърди като законосъобразни определения на Окръжен съд-Шумен от миналата седмица, с които е била определена първоначалната мярка за неотклонение спрямо Александър Ников и Ерджан Балов. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Варна.

Двамата са привлечени като обвиняеми затова, че в периода от 16 ноември миналата година и до 16 февруари тази година, край Велики Преслав, в с.Кочово, област Шумен, в съучастие произвели и държали марихуана в големи размери.

наркооранжерия кочово шумен преслав
ОДМВР-Шумен


Пресслужбата на апелативен съд припомня, че криминалисти от ОД на МВР в Шумен разкриха в частен имот в село Кочово наркооранжерия за промишлено отглеждане на марихуана в големи размери. Обектът, изграден на голяма площ е бил наблюдаван в продължение на месеци. На 16 февруари т.год., при полицейска акция органите на реда иззели 54 кг суха маса марихуана.

В наркооранжерията били открити и 700 саксии с растения от рода на конопа в различен стадий на растеж. В сградата е била изградена модерна система за капково напояване, освежаване на въздуха и отопление на растенията.

Огледът на наркооранжерията е продължил повече от едно денонощие. Иззето е било цялото оборудване, торове и препарати за растителна защита. Стойността само на иззетата суха маса марихуана се изчислява на 216 000 лева.  За престъплението като обвиняеми са били привлечени Ников и Балов.

наркооранжерия кочово шумен преслав
ОДМВР-Шумен


Днес съставът на Варненския апелативен съд намери, че първата съдебна инстанция правилно е отчела всички обстоятелства, посочени от закона за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда.

Събраните в хода на разследването доказателства обосновават предположението, че Александър и Ерджан са съпричастни към деянията, за които се разследват.

Наказанието, което законът предвижда за производство на наркотични вещества и за притежанието им в големи размери е от 3 до 12 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Този факт, както и обстоятелството, че деянието е с изключително висока степен на обществена опасност мотивира и този съд за извода, че ако са с по-лека мярка за неотклонение всеки един от двамата може да се укрие от закона. В материалите по делото има данни, че Ников пребивава на различни адреси в София.

Съдът счита, че Ерджан, който категорично отрича да има нещо общо с функционирането на наркооранжерията също би могъл да се укрие. Основание за този извод се крие в показания на свидетели, пред които обвиняемият е споделял, че иска да работи в Германия.

наркооранжерия кочово шумен преслав
ОДМВР-Шумен


Определенията на Апелативен съд-Варна, с които се потвърждава първоначалния арест на Александър Ников и Ерджан Балов, привлечени като обвиняеми затова, че в периода от 16 ноември 2017 година и до 16 февруари тази година, край Велики Преслав, в с.Кочово в съучастие произвели и държали марихуана в големи размери не подлежи на обжалване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари