Бебе от родилния дом в Търговище бе настанено в приемно семейство
Бебе от родилния дом в Търговище бе настанено в приемно семейство / www.presstv.bg

Промяна в нагласите сред приемните семейства отчитат от екипа в Търговище. Досега сред предпочитанията им бяха деца във възраст подходяща за посещаване на ясла или детска градина. След подходяща работа обаче, сега приемните семейства в Търговище вече посочват и желание да отглеждат дете на ниво родилен дом.

Първото такова бебе – едва на 13 дни, тези дни бе настанено в приемно семейство, което отглежда две свои биологични и още едно приемно дете. Пеленачето вчера бе изписано от неонатологичното отделение на болницата в Търговище с тегло 2,3 килограма. Настаняването става по проект „И аз имам семейство”, по който бенефициент е община Търговище.

До момента в Търговище и общината в 14 приемни семейства са настанени 21 деца, съобщи зам.-кметът Емине Якубова. Едно от приемните деца е било осиновено от приемните родители, в процедура е и осиновяването на второ приемно дете.

Според специалистите, Търговище продължава да бъде на едно от първите места в страната брой на приемните семейства и на настанените деца. Към момента има подадени 29 заявления от кандидати за приемни родители, а за други 7 тече процедура по проучване. В приемните семейства приоритетно се настаняват деца до 3-годишна възраст и такива с увреждания.