Бавят парите на община Шумен за януари, гласуват бюджета в края на месеца
Бавят парите на община Шумен за януари, гласуват бюджета в края на месеца / снимка: Дарик-Шумен

50% от държавната субсидия за община Шумен за месец януари не е преведена все още. Това съобщи по-рано днес зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев. По думите му от Министерство на финансите са уверили, че останалата сума, която е в размер на 1 550 000 лв., ще бъде осигурена до 20 януари. „Едва тогава ще можем да пристъпим към плащане на заплати и осигуровки на служителите в общинските структури. Ако това обаче не се случи, ще преминем към частично авансово плащане",  обясни зам.-кметът. По думите му, пред този проблем не е изправена само община Шумен, а и останалите в страната.

Бюджетът на общината за 2010 г. ще бъде предложен за гласуване на сесията на местния парламент на 29 януари, когато ще се разгледа и отчета за бюджет 2009. „Последният възможен срок да бъдем готови с бюджета по закон е именно 29 януари", обясни Генчев. В момента се подготвят параметрите му и с оглед на кратките срокове от администрацията ще работят и през почивните дни, за да са готови в срок. Рамката на бюджета и проекта ще са готови до 15 януари, а обществените обсъждания ще започнат четири дни по-късно.

„Ще се постараем да не сме под рамката на местните приходи, които получихме по отчет през миналата година, които са малко над 17 000 000 лв.", каза още финансист номер едно на Шумен. Той припомни, че в частта на миналогодишния бюджет за изпълнение на местните приходи, към края на 2009 г., се очертаваше неизпълнение от около 900 000 лв., но точната цифра все още не е ясна. „Ще има и малък преходен остатък, който ще бъде разпределен за целеви разходи", допълни Генчев.

До 12 януари трябва да се плати и последната вноска по облигационния заем на община Шумен, която е в размер на 1 400 000 лв.