/ / iStock/Getty Images
Автоинструктори негодуват срещу предложеното увеличение на часовете за курсове за правоспособност.

Предложението на Министерството на образованието е за увеличение с 14 часа, което от своя страна ще направи курса по-скъп с около 300 лв. 

Предложение: Опреснителни курсове за всички шофьори

Финансовата страна притеснява курсистите. Ако се вдигне цената на курса, мисля, че драстично ще намалеят желаещите, а и драстично ще се увеличат управляващите без свидетелство, смята автомобилният инструктор Георги Лазаров.

Божана Николова споделя, че едно увеличение на курса би я накарало да се замисли дали изобщо да изкара книжка. Въпреки това - намира логика в предложението. 

Часовете никога не са достатъчни - не може да те подготвят за всичко, което е на пътя. Смятам, че колкото повече – по-добре. Макар че не всеки би имал тази финансова възможност, допълва тя.

Инструкторите пък посочват, че към всеки курсист трябва да се подходи индивидуално.

По 18 катастрофи средно стават в страната ни всеки ден, 10% са с фатален край

Има такива, които може в рамките на 31 кормилни часа да се подготвят, при което останалите часове ще бъдат така или иначе оползотворени, но няма да има кой знае какъв ефект, казва Георги Лазаров. Има хора, на които 30 часа не им стигат и при тях би следвало да бъдат повече, уточнява автомобилният инструктор.

Очаква се промените да бъдат гласувани окончателно от работна група днес. За да влязат в сила, е нужен само подпис на образователния министър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари