/ iStock/Getty Images
Всеки ден в страната ни стават средно по 18 пътно-транспортни произшествия, а при 10% от тях се стига до фатален край за някой от участниците. Това каза Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", цитирана от пресцентъра на агенцията.
 
Тя изтъкна, че благодарение на предприетите мерки от страна на институциите и гражданските организации, има 10% намаление на жертвите при пътни инциденти през изминалата година.

Водачите масово са бързали по Великден
 
„Отчитаме позитивен тренд, както на инцидентите, така и на загиналите и ранените при пътно-транспортни произшествия, но трябва да направим още много“, подчерта председателят на държавната агенция, цитирана от пресцентъра.
 
Сред основните дейности на ДА "Безопасност на движението", които Крумова открои са: анализ на пътната безопасност, систематизиране дейността на областните и общински комисии по проблемите на безопасността на движението и изготвяне на нова стратегия по пътна безопасност за периода 2021-2030.

Внимание, шофьори: Започва спецоперация за предпазни колани и превозване на деца
 
Очаква се в резултат на анализа да се предложат комплексни мерки и нормативни промени за повишаване на пътната безопасност, се посочва в прессъобщението.
 
В днешното събитие участие взеха комисар Росен Рапчев, началник отдел в "Пътна полиция" при ГДНП, Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България, Владимир Тодоров, председател на УС, Българска асоциация на пострадали при катастрофи.
БТА