АПИ: Направихме всичко възможно за осигуряване на средствата за АМ Черно море-Шумен
АПИ: Направихме всичко възможно за осигуряване на средствата за АМ Черно море-Шумен / снимка: АПИ, пресцентър

Агенция „Пътна инфраструктура" е направила всичко, което е от правомощията й за осигуряване на средства за изграждането на участъка Белокопитово - Каспичан от автомагистрала „Хемус". Това подчертал председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Стефан Чайков на срещата по-рано с инж. Димо Димов, изпълнителен директор на АМ "Черно море"АД, и с президента на КНСБ Пламен Димитров. „Ако имаше и най-малката възможност парите да се осигурят от бюджета на Агенцията досега да са проведени по сметката на изпълнителя", заяви инж. Чайков. Това съобщават от пресцентъра на пътното ведомство.

Шефът на АПИ, за пореден път е обяснил, че за разрешаване на ситуацията е необходимо да се осигурят целеви средства от републиканския бюджет, какъвто начин е предвиден още в началото при стартирането на обекта. Участъкът Белокопитово - Каспичан от автомагистрала „Хемус", се изпълнява въз основа на сключен Анекс към Договор за строителство от 3 декември 2012 г. на стойност 65 769 410,48 лв.

Инж. Чайков е уверил фирмата-изпълнител, че Министерството на регионалното развитие е внесло за съгласуване в Министерството на финансите проект на постановление за предоставяне на целеви финансови средства от централния бюджет за 2014 г. за финансиране изграждането на участъка от АМ „Хемус" и разплащане на извършените строително-монтажни работи.

В момента експертите на АПИ проверяват първия постъпил сертификат за изпълнените през тази година строително-монтажни работи на отсечката от „Хемус". От „Автомагистрали Черно море" са внесли общо три сертификата за около 8, 24 млн. лв. Първият е за близо 5 млн. лв., вторият за 1,95 млн. лв., а третият за 1,28 млн. лв.

Днес агенцията преведе на дружеството 2,4 млн. лв. за извършени от фирмата строително-монтажни работи на други обекти. С част от тях ще бъдат изплатени заплатите на служителите, а с останалите ще се покриват задълженията към доставчици, каза инж. Димов.