Актуализацията деформира бюджета на община Шумен, според Христо Дечев
Актуализацията деформира бюджета на община Шумен, според Христо Дечев / netinfo
С 4 гласа „за” и един „въздържал се” Постоянната комисия по бюджет и финанси прие докладната записка за актуализацията на бюджета на община Шумен за 2008 година.

Тази записка предизвика разгорещени дебати, един от основните участници в които бе общинският съветник от ГЕРБ Христо Дечев. Според него, с актуализацията се прави голяма деформация на бюджета. Той подчерта, че гръбнак на този бюджет са приходите от продажба на общинско имущество, които от 30%, при съставянето на бюджета, са били повишени на 51%, при неговата актуализация. От докладната записка става ясно, че изпълнението на данъчните приходи не е добро, което показва, че активността на населението се е понижила, подчерта Дечев.

Според зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев, се очаква преизпълнение на неданъчните приходи. В същото време, при актуализацията, данъчните приходи са завишени с 1 200 000 лв., което е твърде оптимистично, призна зам.-кметът и уточни, че 1 000 000 лв. от тези средства се очаква да постъпят от такса „Битови отпадъци”.

Членовете на комисията по бюджет и финанси приеха и докладната записка за промяна в числеността на персонала на ОП „Стопанска и охранителна дейност”. В нея се предлага броят на служителите в предприятието да бъде завишен с 12. Съветниците задължиха общинска администрация да изготви анализ и разчет за оптимизация на персонала в общинското предприятие.