92 години от Тутраканската Епопея бяха отбелязани тържествено в Търговище
92 години от Тутраканската Епопея бяха отбелязани тържествено в Търговище / netinfo
В навечерието на Тутраканската епопея търговищенци почетоха паметта на загиналите на бойното поле с поднасяне на венци и с документална изложба, разказваща за подвига на войните, сражавали се за Родината на 5 и 6 септември 1916 година.

Ритуалът по поднасяне на венци и цветя на признателност се състоя в 17.00ч. на Войнишкия паметник. Половин час по-късно в сградата на Славейковото училище бе открита изложбата “Тутракан – епопея, която да не забравяме!”. Тя включва документи и оръжия, свързани с героичната победа на българските войски при Тутраканската крепост преди 92 години и с подвизите на нашите деди по бойните полета на Първата световна война. Прожектиран бе и филм, разказващ за събитията от есента на 1916г. Изложбата се организира по инициатива на патриотичен клуб “Възраждане”, с участие на музеите в Търговище, Попово и Омуртаг, на музея на Шуменския гарнизон и частни колекции.

Битката при Тутракан на 5 и 6 септември 1916 г. ознаменува една от най-важните победи на българското оръжие по време на Първата световна война. Тя е съществена част от величавия стремеж на българите за обединение на разкъсаното от Великите сили Отечество. „Непристъпната и непревземаема” крепост Тутракан е превзета от българските военни части само за два дни и прославя българското оръжие в цяла Европа. Поставено е началото на освободителния поход в Добруджа. Достойнството на българите-добруджанци е възстановено с цената на живота на 8000 войници и офицери, дадени от победители и победени. Загиналите българи са 1764, а ранените – над 7500.

Стотици жертви от Търговище и областта са оставили костите си край Тутракан. Знаят се имената на загиналите 120 мъже от община Търговище. 200 са имената на загиналите от Поповско. Стотици са ранените, стотици са и останалите живи участници от частите на ІV Преславска дивизия, които дават своят воински принос за величавата победа.

Честването на 92 години от Тутраканската Епопея ще продължи с посещение на мемориала “Военна гробница – 1916 г.” край село Шуменци до Тутракан на 7 септември.