5 училища пред закриване в Търговищко, спорят за насочването на учениците
5 училища пред закриване в Търговищко, спорят за насочването на учениците / Диляна Стойчева
Постоянните комисии по “Образование и култура” и по “Общинска собственост, икономическа политика и финанси” в Търговище обсъдиха предложението на местната администрация за закриване на 5 селски училища.

Според докрадната, към настоящия момент в община Търговище функционират 22 училища - 8 в града и 14 в селата и три обслужващи звена – Център за работа с деца, Ученическа спортна школа и Школа по изобразителни изкуства. С преминаването на учебните заведения към делигирани бюджети, миналогодишната оптимизация на училищната мрежа се оказва недостатъчна. Ако училищната мрежа продължи да съществува в настоящия си вид, прогнозираният недостиг се изчислява на около 1млн. лв.

Това налага закриването на 5 училища в селата. Те са избрани, защото са с най-малък брой ученици, а раждаемостта не предполага увеличаването им. Според местната администрация децата от ОУ с.Кралево трябва да бъдат пренасочени към ОУ с.Надарево. Децата от с.Черковна, трябва да преминат на обучение в ОУс.Вардун, а тези от Баячево – в ОУ с.Руец. Предвижда се също закриване на училищата в с.Пробуда и с.Буйново и насочване на общо 173 деца към ОУ с.Макариополско. В резултат на тези промени, според вносителите на предложението, ще намалее недостига на средства в училищата, които приемат деца и съответно опасността след година или две и те да бъдат закрити.

Предвижда се също закриването на Центъра за работа с деца, Школата по рисуване и Ученическата спортна школа и откриването на нов Обединен детски комплекс, в който да се осъществяват част от техните досегашни извънучебни дейности. Комплексът ще бъде с обща численост 13 длъжности, с единно ръководство и административно-обслужващ персонал. Това се налага поради спиране на финансирането от страна на държавата за подобни обслужващи звена.

Предлага се също да се кандидатства пред МОН училището в с.Драгановец да бъде обявено за “защитено”, тъй като закриването му би довело до сериозно нарушаване на достъпа до образование на децата.

Комисията по образование и култура прие предложенията на местната администрация, но в икономическата комисията се появиха нови. ДПС излезе с искане децата от Баячево, Черковна и Кралево да бъдат насочени към Търговище, а не към съседни села. Другото предложение бе училището в Буйново да не се закрива тъй като родителите са направили подписка срещу това.

От партия “Обединени за Търговище” пък поискаха още сега да се закрият и учебните заведения в Г.Ново, Подгорица, Руец и Вардун. Предложено бе също в Обединения детски комплекс числеността да бъде намалена на 6 длъжности.

Докладна записка за оптимизиране на училищната мрежа, ще бъде обсъдена отново и гласувана на общинската сесия в четвъртък.