20 души започнаха работа в Попово по проект за насърчаване на лица от рискови групи
20 души започнаха работа в Попово по проект за насърчаване на лица от рискови групи / popovo.bg

Завърши пролетно засяване на цветните градинки в Градския парк и централната градска част в Попово, съобщават от общинската администрация. Извършените дейности са в изпълнение на проект „Нови възможности и насърчаване на лица от рискови групи, чрез създаване на социално предприятие в община Попово", осъществяван от община Попово, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.  Общата стойност на проекта е 235 949 лева и ще продължи до юни 2013 година.

По проекта са били обработени, подготвени и засадени 477 кв. м градинки в градския парк и 391 кв. м градинки в централната градска част. Процесът на подготовка на градинските площи включва няколко етапа, в това число премахване на старите насаждения, фрезоване на почвата, нейното заравняване и грапене и в последствие засаждане на разсада по избран дизайн. Засадени са били 40 000 цветни корена от видовете бегония, петуния, салвия, цинерария и кали.

Паралелно с мероприятията по обновяването на цветните градинки продължава и дейността по окосяването и почистването на прилежащите тревни площи в парка и централната градска част, които са обект на поддръжка от социалното предприятие.

Вследствие реализацията на проекта, чрез функционирането на социалното предприятие е осигурена заетост на 20 души, като 15 от тях влизат в структурата на целева група, включваща дълготрайно безработни лица и лица от малцинствени групи.