10% от съоръженията на детските площадки в Шумен са опасни и негодни
10% от съоръженията на детските площадки в Шумен са опасни и негодни / снимка: DarikNews.bg, архив

4 детски площадки в Шумен са негодни за използване и трябва да бъдат премахнати. Това са площадки на улиците „Хаджи Сава", ул. „Богориди" и две в кв. „Херсон". Общо 10% от съоръженията на детските площадки в Шумен и селата от общината са опасни и негодни за експлоатация .

Това сочат обобщените резултати от нарочната проверка на детските площадки, извършена на територията на цялата община, съобщи на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков. Сред основните причини за лошото състояние на тези съоръжения е това, че са много стари.

В градът има общо около 600 такива съоръжения, което означава, че описаните, като негодни след проверката са около 60 на брой.

Проверени са 18 площадки в детските градини в града и 13 в тези от селата в региона. „Констатацията е, че са морално остарели, една голяма част от тях са монтирани преди повече от 20 години, липсват различни части по съоръженията", поясни инж. Йонков. По думите му, голяма част от повредите са поправими и предстои през лятото съоръженията да бъдат ремонтирани.

6 площадки, на територията на училища следва да бъдат ремонтирани. „В периода на ваканцията, директорите на училищата, в рамките на своите бюджети трябва да извършат ремонтите и съоръженията да са годни за употреба от следващата учебна година", поясни Иван Йонков.

Проверката на откритите площадки, в свободните градски зони и тези в по-малките населени места показват, че има значителен брой повреди по детските съоръжения. Сред проблемите освен кражбите и повредите Йонков посочи и вандалските прояви. За да приведе в безопасно състояние тези площадки общината ще премахне незабавно опасните съоръжения, които са около 10 на сто от общия брой. С наличните средства ще се направи всичко необходимо, за да се поддържат останалите съоръжения и да се гарантира безопасното им използване. Другата мярка е през следващите години по етапно да се подновят всички детски площадки. Това ще се случва както с бюджетни средства на местната администрация, така и с дейностите по различните инфраструктурни проекти. Възможно е и редуциране на броя на свободните площадки, които към момента са 126 - само в град Шумен.