Звездата на операта във Волгоград гостува на русенска сцена
Звездата на операта във Волгоград гостува на русенска сцена / снимка:Русенска опера

Русенската опера ще представи днес от 19 ч. в зала Опера своята великолепна продукция на операта "Аида" от Джузепе Верди. В ролята на Аида гостува Анна Девяткина - заслужила артистка на Русия, звездата на Царицинската опера-Волгоград, постоянен гост-солист на Болшой театър-Москва. Определят красивия ѝ глас като „самородното злато на града на Волга”.

Родена във Волгоград, Анна Девяткина завършва Волгоградската академия по изкуствата „П. А. Серебряков”. През 1996 година постъпва в Царицинската опера /тогава Волгоградски музикален театър/, а през 2002 година специализира в московския център за оперно пеене под ръководството на Галина Вишневская. Носител е на редица престижни отличия от международни конкурси и фестивали. Преди няколко години създава и ръководи ансамбъл за изпълнение на еврейска музика „Адал”, който вече се радва на заслужени успехи в Русия и в чужбина.

В репертоара на певицата влизат централните сопранови роли от оперите „Травиата”, „Риголето”, „Аида” на Верди, „Вълшебната флейта”, „Театралният директор”, „Така правят всички”, „Сватбата на Фигаро” на Моцарт, „Руслан и Людмила” на Глинка, „Снежанка” и „Царска невеста” от Римски-Корсаков, „Човешкият глас” на Пуленк и др.

В спектакъла на операта "Аида" ще ѝ партнират Стоян Даскалов в ролята на Радамес, Андреана Николова /Амнерис/, Венцеслав Анастасов /Амонасро/, Пламен Бейков /Рамфис/, Калоян Христов /Царят на Египет/, Диана Василева /Жрица/ и др. Участват оркестър, хор и балет на Държавна опера Русе под диригентството на Роберто Рега (Италия). Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на костюмитеСалваторе Русо (Италия), хореография Мариsна Захариева, Йордан Кръстев, хормайстор Стелияна Димитрова, асистент режисьор Елена Илиева.