Властитите се събраха извънредно в Сливо поле
Властитите се събраха извънредно в Сливо поле

Областният управител на област Русе Галин Григоров участва в извънредна среща, организирана от кмета на община Сливо поле Валентин Атанасов с общинските съветници и кметовете на населени места от общината. 

Целта на инициативата беше разясняване на актуалната обстановката, породена от болестта африканска чума по свинете. Детайлно бяха представени и всички предприети мерки към момента за борба със заболяването.

За пореден път акцент беше поставен върху това, че африканската чума по свинете засяга единствено прасета, като другите животни и хората могат да бъдат само механичен преносител на заразата, като тя не води до никакви здравословни последствия за тях.

Във връзка с утежнената епизоотична обстановка в общината и обявеното бедствено положение за областта беше оповестена заповед на кмета Валентин Атанасов, с която се отменят всички обявени за месец август мероприятия. Сред тях са Вечер на Нептун и състезание по водомоторен спорт в с. Ряхово, селските събори в Стамболово, Малко Враново и Черешово, както и празниците на община Сливо поле, а също и рибният фест в с. Бръшлен. Предвидено е международният гребен поход ТИД – с. Ряхово само да премине по р. Дунав покрай село Ряхово, като участниците в него нямат да слизат на брега. Забранява се и провеждането на съботния битак на пазарната площадка в гр. Сливо поле.

В срещата участваха и представители на всички ангажирани институции за справяне с възникналата ситуация.