С изложба за акад Михаил Арнаудов Русенската библиотека се включва в програмата на Арнаудовите четения
С изложба за акад Михаил Арнаудов Русенската библиотека се включва в програмата на Арнаудовите четения / Дарик-Русе
Експозицията е изцяло от най-новите документи, които притежава библиотеката в нашата архивна колекция от писма, ръкописи и оригинални трудове на именития литературовед. Това е и най-богатата сбирка в България, свързана с името на бележития учен. Архивните материали бяха получени през 2016 г. на дарителска среща в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, на която присъстваха директорът на Русенската библиотека Теодора Евтимова и част от екипа, който се грижи за специалния фонд на името на акад. Михаил Арнаудов.

Десети Арнаудови четения в Русенския университет

Така по волята на дарителите от семейството на най-малкия син на акад. Арнаудов – Петър Арнаудов, в лицето на съпругата му Искра и дъщеря му Олга, уникалната сбирка се обогати с още автентични материали. В изложбата ще бъдат показани: Пълният сбор от събрани произведения, монографии и трудове на видния български учен, които са писани в дългогодишната му изследователска дейност. Публиката и читателите ще могат да видят неща от различни етапи в развитието на творческия процес и детайли от изследователската работа на акад. Арнаудов.

Уникални са също така и съпоставките на първия им печатен вариант с последната ръкописна редакция, излязла изпод ръката на академика. Включени са също така и всички статии, очерци и рецензии, както и подарени книги на Михаил Арнаудов от известни български автори с автограф. Новата изложба е част от афиша на поредните Десети „Арнаудови четения”, на които РБ „Любен Каравелов” е съорганизатор в колаборация с домакините на проявата от Русенския университет „Ангел Кънчев” и създадения към него Научен център по фолклор и литература „Св. Димитър Басарбовски"; Катедрата по български език, литература и изкуство, както и Регионалния исторически музей.