Тодор Бонев и Цветан Стефанов отново с присъди по делото Търговска база
Тодор Бонев и Цветан Стефанов отново с присъди по делото Търговска база / netinfo
Окръжният съд в Русе призна за втори път за виновни двама общински съветници по дело за рекет срещу управителя на “Търговска база”. Старейшината от партия “Северна лига” и бивш лидер на СДС-Русе Тодор Бонев бе осъден на пет години затвор и пет хиляди лева глоба в полза на държавата. На подсъдимата скамейка бе изправен и съпартиеца му Цветан Стефанов – Гербера, чиято присъда е три години и половина лишаване от свобода и глоба от четири хиляди лева.

Още две ефективни присъди наложи РОС по делото “Търговска база”. По седем години затвор при строг режим и осем хиляди лева глоба бяха осъдени Светлозар Илиев и Петко Петков. Двамата са от известната като „русенската бригада” 13-членна група от силовите групировки с над 60 обвинения в престъпления, които в момента са в затвора.

Според обвинението, от февруари до април 2004 година директорът на базата Камен Йосифов е бил принуждаван с демонстрации на сила и заплахи да даде на Тодор Бонев 80 000 лева и да издаде като управител на “Търговска база” запис на заповед за 100 000 евро на Светлозар Илиев.

Миналата година Русенският окръжен съд призна и четиримата подсъдими за виновни и им наложи ефективни присъди. Великотърновският апелативен съд обаче отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане, заради процесуални нарушения.

Процесът “Търговска база” започна отново през май тази година. Днешните присъди могат да бъдат обжалвани в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

След произнасяне на присъдите общинският съветник Тодор Бонев заяви, че ще обжалва решението на РОС. Защитник на русенеца е адвокатът Марин Марковски.

Чуйте какво каза още пред репортери Тодор Бонев от прикачения файл.