Пациентка е предизвикала пожар тази сутрин в COVID отделението на Университетската болница "Медика" в Русе, съобщиха от лечебното заведение.

БГНЕС

Пламъците лумнали към 4:00 часа в една от стаите на отделението. От болницата съобщават, че инцидентът е причинен от пациентка, която била на двоен източник на кислород. Тя свалила маската си, след което взела запалка, за да потърси изтърван предмет под леглото.

БГНЕС

От близостта на огъня до кислорода маската се възпламенила и бил предизвикан пожар. "Благодарение на бързата и адекватна реакция на дежурния екип от лекар, две медицински сестри и санитар, пожарът е овладян чрез пожарогасителите в лечебното заведение и вода.

Пореден пик на заразените с COVID-19 в Русенско

За навременната реакция е помогнала и пациентка от съседното легло, която моментално дръпнала въжето на алармената система за връзка с персонала", обясняват от болницата.

БГНЕС

На място веднага са пристигнали екипи на противопожарната служба и на полицията. На място е бил и заместник-кметът на Русе Димитър Недев. При пожара в помещението са обгорели част от леглата, стените и уредите. Четиримата пациенти, които били в стаята, не са пострадали. Те са изведени от персонала в други стаи.

БГНЕС

От ръководството на болницата обмислят да издадат заповед при постъпване в лечебното заведение на пациентите да не се разрешава да носят запалителни средства.

БГНЕС

От УМБАЛ "Медика" напомнят, че с кислорода трябва да се внимава много, защото той е животоспасяващ газ, но и активно поддържа горене. Административният директор на лечебни заведения "Медика" Алисе Муртезова и д-р Станислав Павлов, който е бил дежурен през нощта, обясниха, че четиримата пациенти са в стабилно състояние.

БГНЕС

Муртезова каза още, че в ковид отделението има 60 болни, но евакуация не се е наложила. Разследването по случая продължава под наблюдението на Районна прокуратура-Русе.

Наред с това, Административният отдел на Окръжна прокуратура-Русе също се е самосезирал по случая. Възложена е проверка, при която са изискани правилника за вътрешния ред в Отделението на болницата и останалите документи, касаещи контрола на вещите, които могат да внасят настанените на лечение пациенти.

При необходимост ще бъдат дадени конкретни предписания за повишаване на контрола с оглед недопускане внасянето на вещи, които могат да предизвикат запалване.
БТА