Подписаха договорите с фирмите за строителство и надзор на водопроводната мрежа в Русе
Подписаха договорите с фирмите за строителство и надзор на водопроводната мрежа в Русе / netinfo
Договорите за строителство и надзор на новата водопроводна мрежа на Русе бяха подписани днес от зам.-министъра на регионалното развитие и благоустроиството Димчо Михалевски и представители на фирмите спечелили търговете. Българо-чешката фирма „Rousse Water Supply and Sawerage Network” ще изгради канализационната мрежа на града. Стойността на договора е 2 508 943 евро.

Строителният надзор ще се извършва от Българо-фенски консорциум-BCEOM и Si Vi Em-Bulgaria. Стойността на договора за надзор е 1 354 137 евро.

Договорът по програма ИСПА между ВиК-Русе и Европейската банка за възстановяване и развитие беше подписан в средата на миналата година.

Преди три седмици в София бе подписан първият договор по проекта-за доставка на помпени съоръжения за помпените станции на русенското ВиК. Интегрираният воден проект стартира през декември 2003. По него кандидатстваха голяма част от водоснабдителните дружества в страната, но към средата на 2004 бяха одобрени 13, между тях и нашето. В края на 2005 г. ЕК одобри проекта за Русе и в началото на следващата година беше подписан финансовия меморандум.

Проектът е предвижда изграждане на градска пречиствателна станция за отпадъчни води, подмяна на магистрален водопровод Сливо поле-Русе, както и рехабилитация на вдопроводната и канализационна система в града. Общата стойност на проекта е 46.8млн. евро. От тях 35.1млн. евро са безвъзмездна помощ от ЕК, 8.6 млн. евро са заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и съфинансиране от държавния бюджет – 3.1 млн. евро. Очакваните ефекти от проекта са Повишаване на сигурността на водоснабдяването на Русе, намаляване на експлоатационните разходи и загубите на вода, намаляване на замърсяването на реките Дунав и Русенски Лом, както и подобряване проводимостта на канализационната мрежа.