Паспортизация на язовирите и Министерство на водите искат експерти
Паспортизация на язовирите и Министерство на водите искат експерти / netinfo
Незабавна паспортизация на всички язовири в България искат от Българската асоциация по мелиорации. Това съобщиха нейни представители в Русе. Те са участвали в независима комисия, която е подготвила становище за причините за бедствието в Цар Калоян. 8-членната комисия от експерти е сформирана по покана на партия ГЕРБ.

Професор Ангел Василев от БАН заяви още, че трябва да се помисли за създаване на Министерство на водите, тъй като сега този сектор се управлява разпокъсано от различни министерства. Необходимо е също да се изгради нова хидрометрична мрежа в страната, защото старата дава възможност на управляващите да шикалкавят, смятат от асоциацията. През 2005-та членовете й са представили план за превантивни мерки, на които обаче никой не обърнал внимание.

При работата си в Цар Калоян експертите са установили, че измереното количество валеж в деня на бедствието е вярно. Те потвърдиха цифрата от 300 до 320 литра на кв. метър за 24 часа. Подобно количество валеж е паднал през 1942 година във Варна.

През есента Асоциацията по мелиорации ще събере на кръгла маса представители на политически партии и експерти, за да се обсъдят необходимите мерки за осъществяване на нова политика в областта на водите.