/ Дарик Русе
От ХОББ умират повече хора, отколкото от рака на гърдата и белият дроб. Това съобщи Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ и зам. председател на Национално пациентско обединение „Конфедерация Защита на Здравето.

Тя беше в Русе, за да представи Националната информационна кампания „Дишам свободно“, която се реализира в партньорството с Българското дружество по белодробни болести и съвместно с общините Русе, Пловдив и Плевен.

Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ е болест на напредналата възраст, макар напоследък възрастовата граница да пада. Основните причини за нея са замърсен въздух и тютюнопушене, обясни д-р Светослав Дачев, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмо фтизиатрични заболявания „д-р Димитър Граматиков“ в Русе. Това е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането.

От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им.

Статистиката е стряскаща - само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Според д-р Дачев и в Русе има завишаване на броя на заболелите от ХОББ през последните години, а „благодарение“ на замърсяването на въздуха се увеличава и броя на децата, които се разболяват от пневмония и други белодробни болести.

От пациентската организация Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ настояват за Национална програма за хронични респираторни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция.

Според Диана Хаджиангелова, може да се направи много, ако се наблегне на тази ранна диагностика чрез изследване на дишането и въпросници. Проблем в България е и това, че болните не могат да разчитат на домашната кислородотерапия, защото е твърде скъпа и не се поема по Здравна каса.

Около 3500 души са диспансеризирани в русенската белодробна болница, като 60-70 се хоспитализарат всеки месец, съобщи д-р Роберт Шиков-началник на пулмологичното отделение.

"Следващата година ще бъдат организирани кампании за профилактика на болестта," каза Диана Хаджиангелова.