/ Държавна опера-Русе
Последното събитие от афиша на Държавна опера-Русе този месец е Римо-католическият химн "Стабат Матер" от Джоакино Росини. Той ще бъде представен на русенската публика на Велики четвъртък - 25 април, от 19:00 часа в зала Филхармония.

„Мене ме, мамо, змей люби“ с премиера в Русе

Първото му изпълнение в България е било на 8 януари през 1975 година именно в Русе,осъществено от Русенска филхармония,хор Дунавски звуци и солистите от Русенска опера-Стефка Евстатиева,Пенка Дилова ,Любомир Дяковски и Стефан Димитров.Диригент е бил англичанинът Рой Бухана.

В превод "Стабат Матер" ще рече страдаща майка.Това ни връща към темите за състраданието и човечността, които са смисълът на нашето пребиваване на тази земя. Диригент ВИТАЛИЙ ЛАЙДИНЕН Диригент на хора СТЕЛИЯНА ДИМИТРОВА - ХЕРНАНИ Солисти: НЕЛИ КРАВЧЕНКО ГЛОРИЯ КЪНЕВА АЛЕКСАНДЪР БАРАНОВ МОМЧИЛ МИЛАНОВ Римо-католическият химн „Stabat Mater” от Джоакино Росини е създаден върху текста на средновековна латинска поема, възпяваща страданията на Христовата майка при кръста на Спасителя.

Предстоят две ярки събития от афиша на Държавна опера-Русе

В окончателния си вариант е изпълнен за първи път в Париж в Théâtre-Italien's Salle Ventadour на 7 януари 1842 година. Издателят Ескудие пише: „Името на Росини непрекъснато бе скандирано заедно с аплаузите.

Цялата творба изключително много допадна на зрителите, триумфът ѝ беше пълен." Италианската премиера на творбата е през март в Болоня, осъществена от Гаетано Доницети. Тя също преминава при много голям успех.