Плакат на спектакъла
Плакат на спектакъла
Актрисата Дина Шошева отбелязва 60-годишен юбилей и 80-та роля на сцената с представения от ТДМЦ-Разград спектакъл „Мене ме, мамо, змей люби”.

Предстоят две ярки събития от афиша на Държавна опера-Русе

Премиерата е на 30 април в Канев център-Русе - избор, породен от русенската връзка: автор Иглика Пеева, Дина Шошева в ролята на Марта Билярката, младите актьори Берна Касимова, Глория Георгиева, Яцек Янков и Филип Дончев. Представленията са от 12.30 и от 19:00 часа.

Режисьор е проф.д-р Александър Илиев. Музиката, обработката, аранжименти и оркестрациите са на Левон Манукян. В ролята на Змея публиката ще види Петър Митев, ролята на Цена се изпълнява от Жени Лечева, на Славовица - от Петя Буюклиева, Дядо Слави - Тодор Мадолев.

Участват още Веселин Борисов, Даниел Найденов, Исмаил Ходжев/Васви Салиев, Лилиа Бисерова, Йоана Иванова, Даниел Найденов, Иван Иванов, Лъчезар Хальов, Дани Атанасова, Владимира Пандева.

В ролята на Жената Светило - биномния модел на Вселената на сцената е известната народна певица от НФА „Филип Кутев” Радосвета Йовкова-Иванова. С мюзикъла „Мене ме, мамо, змей люби“ Иглика Пеева създава ритуална мистерия по мотиви на „Змейова сватба” на П. Ю. Тодоров.

Талантлив музикант ще бъде солист на симфоничен концерт

Младата героиня Цена въстава срещу статуквото, търсейки любовта на различния, на Змея - носителя на знанието и мъдростта. Марта Билярката е демиург, управляващ природните сили и събитията в тази трагична вълшебна приказка. В бунта си срещу общността Цена се отдава на забранената Любов, която като болест поболява, като биле изцелява.

Подобно на Икар, полетял с восъчни криле към Слънцето, Цена поема пътя си към свободата на възможната невъзможна любов. Завладяващи са поезията, магиката и обредността в текста, а обработената народна музика от маестро Левон Манукян е нанизана като бисерна огърлица.

Песен, танц, слово, ритуали и битки са огънят и магията на мюзикъла. Dramma per Musica - така са наричали ранните опери на Барока, които са покорявали зрителите с митологични сюжети и съвършенство на музиката.

Такъв е и жанрът на спектакъла, чиято аудитория може да бъде от 1 до 111+ години. „Мене ме, мамо, змей люби“ идва да докаже, че животът ни има смисъл само ако го употребяваме, за да сбъднем мечтите си.