Предотвратиха трагедия от мащаба на Хитрино
Предотвратиха трагедия от мащаба на Хитрино
Ако не бяха действията на героите, трагедията можеше да е от мащаба на тази в Хитрино
Петима пожарникари и 15 полицаи, които участваха в ликвидирането на произшествие с теч на газ от кран на цистерна от влакова композиция на жп гарата в град Борово на 16 декември т.г., бяха наградени днес.

Главен инспектор Свилен Рачев - началник на районната противопожарна служба в Бяла, получи най-високото отличие на МВР - "Почетен знак - III степен". На останалите пожарникари и полицаи им бяха връчени колективни парични награди.

Главен комисар Николай Николов - директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", заяви, че наградата е за проявена смелост и себеотрицание, за конкретен съществен принос и висок професионализъм, предаде БТА.

Той поздрави всички пожарникари и полицаи за организираната операция, както и кмета на община Борово и неговия екип.

Пожарникарят Свилен Рачев е героят, предотвратил трагедия от мащаба на Хитрино

"Радвам се, че нашите граждани в България започнаха да изпълняват подобни оказания за евакуация. Допреди три години това не беше така. Горд съм с работата на моите момчета, защото обучението и усилията, които вложиха в своята подготовка, дават резултат", каза Николов.

Главен инспектор Свилен Рачев заяви, че това признание е за всички негови колеги.

"Това, че знакът е даден на мен, означава, че МВР си свърши работата", каза Рачев.

Директорът на областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Теодор Атанасов заяви, че тази критична ситуация е била демонстрация на отличната координация между пожарна, полиция и местна власт. Координация, която е била осъществена в условия на висок риск.

Кметът на Борово Валентин Панайотов каза, че главен инспектор Свилен Рачев е предотвратил сериозни щети в Борово, тъй като е успял да спре теча на газ от цистерната. Панайотов съобщи, че Рачев е предложен за званието "Почетен гражданин на град Борово".

Кметът на Бяла Димитър Славов връчи на Свилен Рачев почетен знак на общината и грамота за особен принос, за проявен професионализъм и жертвоготовност в защита на населението.
БТА