Изложба на известен румънски художник в РХГ
Изложба на известен румънски художник в РХГ / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

 

В Русенската художествена галерия ще бъде открита изложбата „Йон Салищеану – In memoriam”. На събитието ще присъстват дъщерята на художника Уана Салищеану и директора на Музей „Долен Дунав” Мариан Ниагу. Йон Салищеану е роден на 6 октомври 1929 г., в Питещ. В периода 1949-1955 учи живопис в Националната художествена академия "Николае Григореску" в Букурещ.

След дипломирането си през 1955 г., става професор по Живопис и член на Съюза на  художниците. Интересите му са насочени към връзката между изкуството и социалното пространство, към  византийското изкуство, към модерна и съвременна живопис. В резултат на тази любознателност се появават и поредица от  тематични цикли, свързани с форми от природата: „Непознатата планета” 2002-2009 и др.

Изключително активен като автор, той създава над 4000 творби. Основната техника е акрил върху хартия и акрил върху платно. Разнообразни по сюжети: натюрморти, портрети, пейзажи и абстрактни, негови творби са участвали в над 200 румънски художествени изложби, организирани в чужбина, в различни културни центрове по света.