Изчезнала преписка от архива в областна администрация помага за фалшива реституция
Изчезнала преписка от архива в областна администрация помага за фалшива реституция / netinfo
Трети ден продължава делото за присвояване на пари от еврофондовете и крупни измами с апетитни имоти в Русе и София. Обвиняеми са бившият лидер на младежкото СДС в Русе Юлиан Спасов, баща му Сашо Спасов и техните приятели Иван Михайлов и Емил Каракашев.

Бяха разпитани служители на областна администрация и представители на фирми, които плащат наем за магазини на ул. “Александровска” на подсъдимия Иван Михайлов.

От разпита на главен експерт от отдел “Държавна собственост” Здравка Гунчева стана ясно, че от архива липсва отчуждителна преписка номер 772 от 48 до 50 година. В документа се съдържа информация за имената на хората, на които са отчуждени имоти.

Наемателка на магазин на ул. “Александровска” обясни, че е сключила договор за наем с подсъдимия Иван Михайлов направо в сградата на областна управа. Наем за ползване на магазин на ул. "Александровска" плаща на Михайлов и общинският съветник от ВМРО Стефан Бучаков.

Прокуратурата твърди, че основният обвиняем Юлиян Спасов е подготвил реституция с фалшиви нотариални актове на десетки скъпи сгради в Русе и София. Сред тях са столът на Министерството на отбраната на улица "6 септември" в столицата, на съборилата се сграда с две жертви на улица "Алабин" в София и на централни градски частни и държавни здания в Русе, сочи обвинението.

Фалшивите актове за собственост преди национализацията през 1947 година са подменени от Юлиян Спасов, така дядо му се сдобил и с нотариален акт за централен магазин в Русе, собственост на бившия посланик на Израел Емануил Зисман. Чрез друг документ незаконно са реституирани две русенски сгради за 800 000 лева. Чрез фалшиви банкови бордера Юлиян Спасов присвоил сгради и пари на русенските дружества "Труд" и "Топливо".