Ерхард Бусек подава ръка за реализирането на проект за изграждането на еко селище край Русе
Ерхард Бусек подава ръка за реализирането на проект за изграждането на еко селище край Русе / DarikNews

Бившият вицеканцлер на Австрия Ерхард Бусек се ангажира да съдейства за реализирането на проекта за изграждане на селище с нулеви въглеродни емисии край Русе. Това стана днес по време на срещата на Бусек с областния управител Стефко Бурджиев. На нея присъстваха и председателят на Международно дружество „Елиас Канети” проф. д-р Пенка Ангелова и зам.обл.управител Веско Маринов.

Стефко Бурджиев представи накратко идеята за изграждането на еко селище край Русе. Той обясни, че проектът предвижда на територия от 200 дка  в района на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик” да бъдат изградени няколко модула. Единият от тях е от жилищни сгради, които ще потребяват малко енергия. Другият модул ще бъде за производство на зелена енергия. Тя ще се произвежда с фотоволтаици, вятърни генератори и от биомасата, която ще произвеждат съседните ферми. Предвижда се и изграждането на трети модул от лаборатории и полигони на Русенския университет, където ще се изследват проблемите на енергийната ефективност. Проектът включва и изграждането на комплекс за сертифициране на биопродукти от земеделието. Освен за производствени и научноизследователски цели,  ще бъдат създадени условия и за превръщането на селището в привлекателен туристически център. Понастоящем, партньори в разработването на проекта са Областна администрация – Русе, Община Русе, Русенският университет и ИЗС „Образцов чифлик”. Ще бъдат привлечени и представители от частния сектор. Вече се проучват възможности за финансиране на проекта по европейски програми, както и с публично-частно партньорство.

Ерхард Бусек определи проекта като изключително интересен и се ангажира да установи контакти между екипа по проекта и Виенския университет по почвознание, който работи много активно в областта на биопродуктите. Бившият австрийски вицеканцлер се ангажира също и с установяването на контакт с австрийското аграрно министерство, което по думите му също работи много интензивно и има редица демонстрационни проекти в областта на еко земеделието, зелената енергия и енергийната ефективност. Бусек пожела успех на проекта за изграждането на селище с нулеви въглеродни емисии и подчерта, че той е индикатор за това, че чрез Русе България става по-активна в реализацията на Дунавската стратегия. Той изрази надежда, че трансграничното сътрудничество между България и Румъния ще се интензифицира.

Областният управител подари на Бусек албум, разработен по проект „Насърчаване на трансгранична мрежа за развитие на общи булгаро-румънски туристически продукти”, финансиран по програма Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007-2013.