Дунавското пълноводие прогонило водолюбивите птици, зимуващи обичайно между Силистра и Русе
Дунавското пълноводие прогонило водолюбивите птици, зимуващи обичайно между Силистра и Русе / РИОСВ - Русе

Необичайно високите води на река Дунав са прогонили водолюбивите птици, които зимуват в защитените зони между Силистра и Русе, показват резултатите от Среднозимното преброяване.

Единични екземпляри корморани, малко ято гъски, няколко розови пеликана и стотина зеленоглави патици са забелязани във влажните зони "Калимок-Бръшлен", Пожарево", "Малък Преславец", съобщи орнитологът д-р Йордан Куцаров. В предишни години, през януари обикновено там се образуват пясъчни коси, където се струпват до 50-60 хиляди белочели гъски.

Дунавското пълноводие обаче не се е отразило върху разнообразието и броя на пернатите видове в резервата „Сребърна", съобщи директорът на природонаучния музей там д-р Росен Илиев. Традиционно там зимуват до 24 вида птици, осем от които са защитени в световен мащаб. Установяването на тяхната численост и зимовищата им помагат за определяне на мерките за тяхното опазване, обясняват от Регионалната екоинспекция в Русе.

Преброяването на водолюбивите птици се осъществява от екипи на Българското дружество за защита на птиците и експерти на русенската екоинспекция.