Цигуларят Елин Колев подкрепя кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата
Цигуларят Елин Колев подкрепя кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата / netinfo

Цигуларят Елин Колев, едно от най-ярките млади явления на световната музикална сцена, подкрепя кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019 г. и става лице на кампанията „Русе – град на свободния дух“. „Подкрепям ви напълно с участието и мисля, че Русе няма никакъв проблем да спечели с такава сърдечна публика”, казва младият виртуоз на класическата музика, който очарова Европа с изумителния си талант.


Елин е буквално закърмен с музика – той се ражда в семейство на български цигулари, които повече от две десетилетия живеят в Германия. Момчето започва своето музикално образование по цигулка на 5-годишна възраст в Консерваторията „Роберт Шуман“ в град Цвикау. През 2006 г., едва на 10 години, той е приет като изключително надарен ученик в Лайпцигския университет за музика и театър „Феликс Менделсон-Бартолди“. През 2009 г., 12-годишният Елин прави турне в САЩ и дебютира в легендарната зала „Карнеги Хол“. От 2010 г. Елин Колев учи като талантлив млад студент в Университета за музика в Карлсруе.

На тази крехка възраст Елин може да се похвали с редица престижни отличия – „Най-добър млад талант" на фондация „Ибла", Голямата награда за най-добър млад музикант и наградата „Пабло Сарасате” в Италия, отличие на международния конкурс за цигулари в Австрия „Йожен Изаи", Млад талант на Европа за 2010 г. на Европейската фондация за култура в Германия. Младият артист е класиран от вестник „Билд“ сред 100-те личности на бъдещето.
Многостранният талант на Елин му помага да получи главна роля във филма „Wunderkinder” („Надарени деца“), който е продуциран от Артур и д-р Алис Бройнер.

През октомври 2010 г. той е избран измежду 400 деца за ролята на еврейското момче виртуоз Абраша. Елин Колев изпълнява всички музикални произведения в ролята на музикално дете чудо. През 2011 г. Елин отново застава пред камерата. Този път той изпълнява ролята на цигуларя Бронислав Хуберман в документалния филм „Orchestra of Exiles – Bronislaw Huberman“. Режисьор е номинираният за „Оскар” американец Джош Аронсън.

През март 2013 г. младият цигулар взе участие в 53-тото издание на „Мартенски музикални дни” и направи своя дебют в Русе – родния град на своята майка - под диригентството на Патрик Галоа.
Елин има привилегията да музицира с прекрасен инструмент „Лоренцо Каркаси" от 1749 г., предоставен от Фондация „Алберт Екщайн".