Адвокатите на Синан Алиев се опитват да оборят резултатите от техническата експертиза на камиона
Адвокатите на Синан Алиев се опитват да оборят резултатите от техническата експертиза на камиона / netinfo
В Русенския окръжен съд продължава делото за катастрофата на моста-убиец в Бяла на 7 декември миналата година. На предишните две заседания бяха разпитани очевидци, медицински екперти и оцелели пътници от автобуса. Третото заседание започна с обяснение на петимата вещи лица извършили експертизата на камиона и автобуса.

Три часа петима технически експерти защитават резултатите от извършените изследвания на камиона и автобуса, участвали в катастрофата на моста в Бяла. Изправността на спирачната система, пренатовареността на камиона и измерения спирачен път, оспорваха адвокатите на Синан Алиев.

Присъстващите на делото близки на загиналите, които са и частни обвинители не са доволни от това, което се случва в залата.

„Аз вярвам на себе си и на хората, които са били с мен. Спрях на знака стоп и на стоп линията. Най-много ме успокоява това, че хората ми вярват”, каза за Дарик шофьорът на градския автобус Иван Йорданов.

Според експертите не е било възможно трите моторни превозни средства/камион, автобус и микробус „Тойота”/ да се разминат безопасно на моста. Резултатите от експертизата показаха, че жертвите биха били по-малко ако камионът е ударил градския автобус отзад, а не странично или ако Синан Алиев е ударил автобуса странично от пътя. По този начин може да реагира само шофьор със стабилно психическо състояние и опит, каквито явно Синан Алиев не притежава, пише в експертизата.

Резултатите посочени от вещите лица потвърдиха показанията на пътниците във фаталния автобус, че шофьорът Иван Йорданов е спрял на кръстовището преди моста.

На третото заседание по делото срещу 24-годишния Синан Алиев в залата присъстваха близките на загиналите и бащата на Алиев, който е собственик на камиона.