Трикратно увеличение на престъпленията, свързани с наркотици, отчита ОДМВР-Разград
Трикратно увеличение на престъпленията, свързани с наркотици, отчита ОДМВР-Разград / ОДМВР-Разград
Трикратно са се увеличили престъпленията, свързани с притежание и разпространение на дрога. Това сочат данните за криминогенната обстановка през месец януари 2019 г. Регистрирани са 8 престъпления по линия „Наркотици“, както и три бързи производства за управление на МПС под въздействието на упойващи вещества. Информацията е оповестена на месечния брифинг пред журналисти от заместник-директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов - съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград.
Иззетите количества наркотични вещества през месец януари са 179,9 гр екстази под формата на 433 броя таблетки, 6,2 грама амфетамин, 1,7 грама марихуана, 2,6 грама чай или т.нар „дизайнерска дрога“ и 0,1 гр.кокаин.
През януари са регистрирани пет телефонни измами на територията на ОДМВР-Разград. Нанесените щети за потърпевшите лица са в размер на почти 10 хиляди лева. Продължават целенасочените действия на полицията към повишаване информираността на възрастните хора за този вид престъпления.
За месец януари са проведени 47 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.
С т.нар. „тринога“ са установени 524 нарушения за скорост в малки населени места на територията на ОДМВР – Разград. С мобилната система за видеоконтрол TFR1-M са констатирани други 344 нарушения. Това съобщи комисар Божидар Божков, началник отдел „Охранителна полиция“. Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 2137 документа, в това число 320 акта и 1817 фиша.
От 04.02.2019 год. на територията на ОДМВР – Разград се провежда специализирана полицейска операция по безопасност на движението за спазване правилата за движение от пешеходците и контрол над водачите на МПС, относно поведението им на пътя спрямо пешеходците. В периода 04-10.02.19 год. са наложени 12 глоби по фиш на пешеходци, пресичащи неправилно пътното платно в нарушение на чл. 113, ал. 1 от Закона за движение по пътищата. През 2018 год. са наложени общо 39 глоби по фиш на пешеходци по чл. 113, ал. 1 от Закона за движение по пътищата и са съставени 28 акта за установено административно нарушение на водачи, отнемащи предимство на пешеходци в нарушение на чл. 119, ал. 1 от Закона за движение по пътищата.